اضطراب پس از زایمان زمانی است که نگرانی در مورد نوزادتان ، بیش از آن چیزی است که انتظار می رود – این نگرانی تبدیل به احساس دائمی می شود که در بهزیستی شما اختلال ایجاد می کند.
نگرانی در مورد سلامت و تندرستی نوزاد – از عادات غذا خوردن و خوابیدن گرفته تا تعاملات با نوزاد -برای والدین جدید طبیعی و معمولی است. با این حال، گاهی اوقات، احساس نگرانی می تواند طاقت فرسا و پایدار شود.
اگر چنین است، ممکن است دچار اختلال اضطراب پس از زایمان شده باشید. مثل بسیاری از تازه مادران دیگر. شما تنها نیستید! در یک مطالعه بزرگ در سال 2013 روی بیش از 4400 زن که اخیراً زایمان کرده بودند انجام شد و 18٪ علائم اضطراب و 35٪ نیز علائم افسردگی را گزارش کردند.
بله، افسردگی پس از زایمان اغلب بیشتر مورد توجه قرار می گیرد، اما اضطراب پس از زایمان نیز سالانه بر تعداد زیادی از والدین تاثیر می گذارد. در حالی که این اختلالات می توانند با هم رخ دهند، اما بیماری های متمایزی هستند که می توانند مستقل از یکدیگر ظاهر شوند.
اضطراب پس از زایمان شما را به یک “والد بد” تبدیل نمی کند. اگر شما یا یکی از عزیزانتان با اضطراب پس از زایمان سروکار دارید، درمان و حمایت در دسترس است.

علائم اضطراب پس از زایمان
نگرانی در مورد نوزاد خود، چه در بیمارستان پس از زایمان و چه زمانی که به خانه بر می گردید ، هیچ اشکالی ندارد. ممکن است متوجه شوید که سوالات زیر برایتان پیش می آید :
- آیا نوازدتان به اندازه کافی غذا می خورد؟
- آیا نوازدتان به اندازه کافی می خوابد؟
- آیا نوازدتان بیش از حد می خوابد؟
- آیا به اندازه کافی با نوازدتان تعامل دارید؟
چه زمانی نگرانی نشانه چیزی عمیق تر می شود؟
هر فرد متفاوت است، بنابراین می تواند متفاوت باشد. ممکن است احساس کنید که نمی توانید آرامش داشته باشید. نگرانی ممکن است حواس شما را از انجام کارهای معمولی منحرف کند. در برخی موارد، ممکن است احساس ترس داشته باشید که هرگز از بین نمی رود. هنگامی که این حالت ادامه پیدا می کند، ایجاد راهبردهایی برای تسکین این احساسات می تواند کمک کننده باشد.
اضطراب پس از زایمان می تواند علائم روحی و جسمی ایجاد کند.
برخی از علائم روانی عبارتند از:
- افکار مشوش
- نگرانی که برطرف نمی شود
- مشکلات خواب، حتی زمانی که نوزاد به خواب رفته است
- احساس ترس از چیزهایی که هنوز اتفاق نیفتاده است
همچنین ممکن است علائم فیزیکی اضطراب را تجربه کنید، مانند:
- نفس نفس زدن
- خستگی
- تعریق
- تپش قلب
- لرزیدن
- استفراغ
- حالت تهوع

اضطراب پس از زایمان و OCD
برخی از افراد ممکن است اختلال وسواس فکری جبری (OCD) را با وسواس یا اجبار مربوط به نوزاد خود تجربه کنند. وسواس می تواند به شکل افکار و تصاویر مزاحم و تکراری درباره نوزاد باشد. این افکار و تصاویر می توانند پریشان کننده یا ناراحت کننده باشند. بر اساس یک بررسی تحقیقاتی در سال 2018، بسیاری از آنها ممکن است شامل افکار پرخاشگری نسبت به کودک باشند.
اجبارها اعمالی هستند که ممکن است برای کمک به کاهش نگرانی یا اضطراب انجام شوند. اجبارها می توانند شامل موارد زیر باشند:
- تمیز کردن مداوم
- چک کردن نوزاد
- سازماندهی مجدد وسایل خانه
- سایر کارهای تکراری
ممکن است تشخیص دهید که این افکار یا اعمال غیرعادی هستند یا «درست نیستند». امکان دارد مانند بسیاری از افراد مبتلا به OCD از بابت این افکار و رفتارهای تکراری احساس شرم کنید، در حالی که ابداً دلیلی برای شرمساری وجود ندارد. اگر درگیر OCD هستید صحبت کردن در مورد آن ها با یک متخصص مراقبت های سلامت مفید است. متخصصان ممکن است بتوانند درمان هایی را برای کمک به شما در داشتن احساس بهتر و آرام کردن افکار توصیه کنند.

علت ها
بسیاری از مسائل می توانند باعث نگرانی والدین در هنگام تولد نوزاد شوند، مخصوصاً برای والدین جدید. اما حتی والدین باتجربه نیز وقتی نوزاد جدید به خانه میآید، چیزهایی برای نگرانی پیدا میکنند. با این حال، وقتی نگرانی شما از کنترل شما خارج و تبدیل به یک مشکل فراگیر شد، لازم است نقش سایر عواملی که در ایجاد و تداوم اختلال مؤثر است یا مانع از بهبودی میشوند، بررسی شوند..
یکی از عوامل موثر بر اضطراب پس از زایمان، تغییرات در سطوح هورمونی است. هنگامی که زایمان می کنید، سطح هورمون های شما به طور ناگهانی کاهش می یابد. کاهش ناگهانی هورمونها میتواند باعث شود که نسبت به استرس حساستر شوید، که میتواند منجر به وحشت یا ترس شود.
عوامل خطر
چندین عامل خطر احتمال ابتلا به اضطراب پس از زایمان را در زیر بیان کردیم. اما داشتن یک یا چند مورد از عوامل خطر به معنای ابتلای قطعی به این بیماری نیست.

برخی از عوامل خطر رایج عبارتند از:
- بحران مربوط به مسکن، امور مالی یا کار
- سابقه اختلالات خلقی و اضطرابی
- سابقه بی ثباتی خلقی بر اثر تغییرات هورمونی در طول رویدادهایی مانند بلوغ، سندرم پیش از قاعدگی (PMS)، یا کنترل بارداری
- سابقه خانوادگی اختلالات روانی در دوران بارداری و پس از زایمان در اطرافیان
- بارداری در سنین نوجوانی
- از دست دادن نوزاد یا سقط جنین قبلی
- وضعیت اجتماعی-اقتصادی پایین تر
- حمایت اجتماعی محدود یا عدم حمایت از جانب دوستان یا خانواده
- سابقه اختلال عملکرد غدد درون ریز مانند دیابت یا عدم تعادل تیروئید
تحقیقات انجام شده در سال 2018 همچنین نشان می دهند که زایمان زودرس نوزاد می تواند یک عامل خطر برای ایجاد اضطراب و افسردگی پس از زایمان باشد. همین تحقیقات نشان میدهند که مادران نوزادانی که در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان بستری شده اند، ممکن است نسبت به سایر والدین اضطراب بیشتری داشته باشند، زیرا از نوزاد خود جدا شدهاند. این مادران همچنین قادر به تغذیه نوزادخود بدون حضور کادر پزشکی نیستند و هر روز به این نتیجه می رسند که فرزندشان به مراقبت های پزشکی اضافی نیاز دارد.
علائم ممکن است قبل از زایمان نیز ایجاد شوند.
طبق یک مطالعه در سال 2018 روی بیش از 250 نفر:
- 35 درصد در دوران بارداری اضطراب بالایی داشتند
- 17 درصد بلافاصله پس از زایمان به اضطراب بالا مبتلا شدند
- 20 درصد 6 هفته پس از زایمان به آن مبتلا شدند
- برخی از افراد پس از زایمان، بهبودی در علائم خود را مشاهده کردند.
چگونه اضطراب پس از زایمان را مدیریت کنیم
اگر علائم اضطراب پس از زایمان را تجربه می کنید، صحبت با روانشناس در مورد شرایطی که در آن قرار دارید می تواند کمک کننده باشد. او می تواند به شما کمک کند تا یک برنامه درمانی را برای رسیدگی به احساسات خود شروع کنید.
برخی از درمان های رایج برای اضطراب پس از زایمان عبارتند از:
- مدیریت استرس: می تواند شامل مدیتیشن، یوگا، ذهن آگاهی و سایر تکنیک هایی باشد که به شما کمک می کنند تا آرام شوید و افکار مشوش را مدیریت کنید.
- روان درمانی: درمان های گفتگو محور ، مانند رفتاردرمانی شناختی و رفتاردرمانی دیالکتیکی، میتوانند به توسعه روشهای مقابله با افکار و احساسات مضطرب کمک کنند.
- داروهای ضد افسردگی: مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین و نورآدرنالین (SSRIs و SNRIs) میتوانند به تعادل عناصر شیمیایی در مغز کمک کنند.
- داروهای ضد اضطراب: پزشک ممکن است داروهای کاهش دهنده اضطراب مانند بنزودیازپین ها را توصیه کند.
همچنین ایجاد تغییراتی در سبک زندگی خود را در نظر بگیرید. برخی از اقداماتی که ممکن است برای شما مفید باشد عبارتند از:
- وقت گذاشتن برای خود
- ورزش منظم
- خوردن غذاهای مقوی
- یادگیری تعیین انتظارات واقع بینانه
- عضویت در یک گروه حمایتی
منبع